iulie 11, 2017 in Obiecte turnate

Turnarea obiectelor din metal – informatii generale

Melting metal
Turnarea in metal

Turnarea obiectelor din metal in forme speciale – este procesul de fabricatie prin modelarea materiei prime lichide.

Modelarea

Turnarea in relief se face folosind un cadru rigid numit matrita.

Aceasta se executa intocmai cu modelul de logo sau siglei dorite de a fi obtinuta in final.

In termeni de turnare, un „model” este o replica a obiectului care urmeaza a fi turnat, care este utilizat pentru a modela cavitatea matritei. Ele pot fi fabricate dintr-o gama larga de materiale, inclusiv lemn, metal sau plastic. Modelarea este procesul de producere a acestor tipare. Deoarece modelul determina forma de turnare, o turnare nu poate fi mai buna decat modelul. Pentru a produce o turnare de calitate, este esential ca modelul sa fie proiectat, construit si finisat cu grija.

In concluzie, o matriță  este un bloc gol, cu o forma speciala, care este umplut cu un material (aliaj metalic) lichid ce urmeaza de a lua forma unei insigne, a unui breloc, sau chiar a unei medalii.

Lichidul se întărește sau se fixează în interiorul matriței, prin adoptarea formei.

Turnarea in relief se poate executa in varianta simpla 2D sau compusa 3D.

Procesul de turnare 3D (bi-supapă de turnare)

Acest proces utilizeaza două matrite, cate una pentru fiecare jumatate a obiectului. Acest lucru este, in general, utilizat numai pentru obtinerea obiectelor cu forme speciale pe ambele fete (parti).

Insignele, brelocurile sau orice obiect metalic turnat in forma unui logo se supun unor finsaje cum sunt:

Placarea si Emailarea

Placarea este un procedeu folosit pentru a preda obiectelor o finisare genarala de ansamblu.

Emailarea este procedeul de executie in detaliu a elementelor din LOGO. Se folosesc cerneluri speciale de emailare si astfel se pot obine culori fidele, chiar se urmaresc si culori cu coduri PANTONE.

Tratamentul termic si inspectia

Tratamentul termic este folosit pentru a modifica proprietatile fizice ale metalului conform specificatiilor cerute.

Tratarea termica implica utilizarea incalzirii si racirii, adesea la temperaturi extreme, pentru a reduce stresul intr-o parte turnata si / sau pentru a modifica proprietatile fizice ale metalului. Temperatura trebuie controlata cu precizie pentru a obtine proprietatile fizice dorite.

Inainte ca o productie de piese turnate sa poata fi considerata completa, se testeaza proprietatile fizice si integritatea structurala.

Metodele de testare utilizate depind de cat de exigente sunt specificatiile. Pentru unele produse pur estetice, este necesara doar o scurta inspectie vizuala pentru precizia dimensionala, fisurile si finisarea suprafetei. Pe de alta parte, in cazul in care turnarea va fi necesara pentru o performanta industriala, pot fi testate exhaustiv toate proprietatile sale fizice.

Echipa obiecteturnate.ro reprezinta o mare turnatorie de obiecte metalice cu sedii in Europa si China cu termene de livrare a produselor in functie de complexitatea obiectelor turnate in forme speciale.